Batteri til elbil | Vedligehold af elbilbatteri | Power Fuel

Hold batteriet til din elbil i topform

Du har måske købt en elbil, fordi det er fremtidens bil, og fordi elbiler er miljøvenlige og ofte også billigere at køre i samlet set, når alle omkostninger lægges sammen. Omvendt ved du også, at hvis batteriet i din elbil dør og ikke længere kan lades op, at det forurener utrolig meget. 

Derfor vil du gerne holde din elbils batteri i optimal tilstand så længe, som det overhovedet er muligt.

I det her indlæg skal vi blandt andet se nærmere på, hvordan batteriet til en elbil virker. Vi kommer desuden til at besvare nogle hyppigt stillede spørgsmål om netop elbilers batterier. 

Hvordan holder jeg min elbils batteri stærkt?

Hvis du overordnet set spurgte elbilens batteri, hvad det selv foretrak, ville det helst ligge et sted mellem 30-80 % opladet. Det ville altså holde sig fra yderpunkterne i begge ender. På den måde vil det ældes langsommere. 

Et elbilbatteri vil desuden foretrække at blive ladet langsomt op – som du fx gør, når du oplader din elbil hjemme – frem for lynladninger hver gang. Lynladninger er nemlig mere slidsomme på batteriet i elbilen. Det skyldes den høje effekt. 

Høj effekt slider både på elbilbatteriet, når det er effekt ind og effekt ud af batteriet. Det betyder, at vild og voldsom kørsel, hvor batteriet tappes hurtigt, også giver mere slitage på elbilens batteri end rolig, afmålt kørsel.

Hvad betyder SOC (State of Charge)?

‘State of Charge’ er en betegnelse for, hvor meget strøm der er på et batteri. Det svarer cirka til, når man tjekker, hvor meget benzin der er tilbage på en forbrændingsbil. Det er et hot emne, som diskuteres meget i forbindelse med elbiler – ofte kombineret med tvivlen om, hvorvidt man skal lade sin elbil 100 % op hver gang (det kommer vi tilbage til). Det er oppe i diverse fora og medier, fordi det har en stor betydning for levetiden på batteriet i din elbil. Læs punktet om at lade elbilbatteriet op til 100 % hver gang for at blive klogere på dos and don’ts her.

Må jeg godt klatlade min elbil?

Svaret er ja. Du må gerne klatlade batteriet i din elbil. Litium-ion-batterier kan sagtens tåle klatladning.

Det er dog en fordel at klatlade batteriet så ofte som muligt på en langsom oplader. En lynladning slider nemlig hårdere på din elbils batterikapacitet end en langsom opladning.

Må jeg lade min elbil op til 100 % hver gang?

Ja, men med modifikationer. Måske har du hørt, at du ikke må lade din smartphone op til 100 % batteri hver gang. Det er også korrekt. Det har et batteri som udgangspunkt nemlig ikke godt af, men styringen i et elbilbatteri er langt bedre end i for eksempel smartphonebatterier. Derfor kan et bilbatteri til elbiler sagtens tåle at blive ladet 100 % op hver gang. Og i realiteten er elbilens batteri sådan indrettet og styret, at det faktisk er forhindret i at lade op til 100 %. Det betyder, at selvom der står 100 % opladet, vil der i praksis stadig være noget råderum, du ikke kan benytte af sikkerhedsmæssige hensyn. Det samme gælder et helt afladet batteri.

Faktum er, at det ikke skader et elbilbatteri at blive ladet fuldt op, men det har til gengæld ikke godt af at forblive fuldt opladet i længere tid. Frakobl derfor bilen, når den er helt ladet op, og brug så det batteri, du har ladet op. Lad ikke din elbil stå med fuldt opladet batteri. 

VIGTIGT! Undgå især også at efterlade din fuldt opladede elbil i solen. Den største degradering af elbilbatteriets levetid finder nemlig sted ved høj SOC og høj temperatur.

Hvad koster et batteri til en elbil?

Det er ikke helt enkelt at svare på, hvad et nyt batteri til en elbil koster. Heldigvis er det sjældent nødvendigt, men for at få det mest korrekte svar må du have fat i et relevant bilværksted. Som tommelfingerregel skal du dog regne med, at udskiftning af et bilbatteri vil ligge mellem 50.000 og 150.000 kroner. Men igen skal det nævnes, at det sjældent vil komme på tale, før din elbil har kørt i hvert fald 300.000 km. 

Hvad sker der med et batteri til elbil, når det er dødt og skal udskiftes?

De batterier, der anvendes til elbiler i dag, kan holde i rigtig mange år. Nogle af de allernyeste elbilbatterier har en levetid på op til 50 år (i teorien). Men på et tidspunkt vil det være nødvendigt at udskifte batteriet i elbilen. Langt de fleste dele kan heldigvis genanvendes til noget andet. Det betyder, at man udvinder de råstoffer, der er i batterierne.

Produktion af batterier til elbiler udvikler sig hele tiden og har stort fokus på forurening. Forhåbentlig vil vi derfor se, at fremtidens elbilbatterier i endnu højere grad er uskadelige for miljøet.

Vi håber, at dette indlæg var en hjælp, og at du er klar til at forkæle og passe rigtig godt på batteriet i din elbil nu.

Ved køb af ladeboks har du 2 muligheder.

1. Ja tak, jeg ønsker service og refusion.

Ved valg af service kan du føle dig tryk i dit køb, hvis nu uheldet er ude. Vi er altid tilgængelig for dig, og sikrer at din ladeboks fungerer.

Kort fortalt, her er hvorfor du skal vælge service- og refusionsaftale

Refusion er en tilbagebetaling af den elafgift du betaler pr. kWh. Vi følger til enhver tid statens takst for refusion af strøm for opladning.
Hvis du vælger at have din elaftale hos os tilbage betaler vi 95 øre pr. kWh. Såfremt du ikke har en elaftale hos os, tilbagebetaler vi 87 øre pr. kWh.

Hvis du bruger 300 kWh på at lade din elbil, så sikrer vi at du får din refusion der svarer til 285 kr. inkl. moms.(261 kr. hvis du ikke har din elaftale hos os)

Dette tiltag er lavet af staten, men du skal aktivt søge om refusion for at få det ud fra dit forbrug – Det kan være en masse bekymringer, rettelser og spild af din tid at håndtere og dobbelttjekke.

Alt det kan vi håndtere for dig automatisk, så du er sikret at din refusion gennem vores refusionsaftale.

2. Nej tak, jeg ønsker ikke en service- og refusionsaftale.

Du får tilsendt ladeboksen direkte til dig, uden ekstra aftale.

Hvis du har bestilt ladeboks med installation:

Vi kontakter dig for at aftale tidspunkt for installationen.

Vores koordinator screener for opsætning af ladeboks.

Vi ankommer på aftalt tidspunkt og installere ladeboksen.

Vi kører først når det virker.

Hvad er en standard installation?

Du vil blive kontaktet af vores installationsteam indenfor 2 arbejdsdage i hverdagene i tidsrummet kl. 8.00-15.00

Power Fuels ladeløsning til private, sikrer en godkendt installation af dygtige elektrikere.

I vores standard installation klargøres din installation til 11kW,  det vil sige, vi installerer 5G 4mm kabel.

Din nuværende installation skal overholde gældende lovgivning.

Vores elektrikere installerer en 20 ampere sikring, da en typisk husinstallation er forsikret med 25 ampere i vejen fra Netselskabet. Opgradering af sikringen til 32 ampere (22kW), er en ekstra ydelse vores installatørpartner vil opkræve.

Vores standard installation indeholder:

 • Kørsel til adressen (tillæg ved ikke bro-faste øer).
 • Oplægning af 10 meter 5G4mm kabel
  (Kablet mellem din eltavle og ladestanderen)
 • Installation af sikring i din eksisterer eltavle.
 • Opsætning og montering af din ladeboks.
 • Konfigurering og test af din ladeboks.
 • Gennemgang af hvordan din ladeboks virker med Power Fuel App.

Evt. gravearbejde skal foretages inden installation af din ladeboks. Kabelrenden skal være 40 cm. dyb og 25 cm. bred. Vores installationspartner skal oplyses herom, inden de ankommer til adressen og minimum 2 dage før.

Er der ikke tilstrækkelig 4G i dit område, skal din husstand stille wifi til rådighed. Hvis grænseværdien overstiger -75 dBm anbefaler vi konfigurering til wifi. Såfremt signalet ikke er tilstrækkeligt, vil vores montører tilbyde køb af en wifi-extender til montering i din 230V stikkontakt.

Læs også den fulde beskrivelse her:

https://powerfuel.dk/hvad-er-en-standardinstallation/

Udskiftning af eksisterende ladeboks

Har du installeret en ladeboks udført af en autoriseret elinstallatør, skal du blot bestille en udskiftning, som indebærer følgende:

 • Autoriseret etableret installation af eksisterende boks.
 • Demontering af eksisterende boks.
 • Der skal være et foransiddende RCCB (kombirelæ enten 16A eller 20A).
 • Montering, tilslutning, konfiguration og test af den nye ladeboks.
 • Gennemgang af ladeboksen og Power Fuel app.

Hvad indeholder en el- og refusionsaftale?

Hej, beklager at siden ser lidt speciel ud – Vi arbejder på det

08/04-2024

Kontakt os

Udfyld formularen og så vender vi tilbage til dig.