Elbil og parkering – alt, du skal vide | Power Fuel

Elbil og parkering – alt, du skal vide

Offentligt tilgængelige ladestandere bliver udbredt mere og mere, og med udvidelsen af ladenetværket og flere parkeringspladser forbeholdt elbiler har det aldrig været nemmere at komme omkring som elbilist.

Dog skal du være opmærksom på parkeringsreglerne – ligesom du vil være det i en benzin- eller dieselbil. I indlægget her vil vi komme nærmere omkring, hvad parkeringsreglerne er, hvad det koster at parkere, og hvad de forskellige parkeringsskilte betyder for din elbil.

Hvad er parkeringsreglerne for elbiler i det offentlige?

Parkeringsreglerne i offentlige rum for elbiler er de samme som ved andre køretøjer, medmindre der er opsat særlige skilte med elbil-ikonet – og det er her, at du skal være opmærksom. For hvis du gerne vil parkere på en ladeplads, skal din bil kunne oplades – altså du skal enten have en elbil eller pluginhybrid.

Det er derfor altafgørende, at du holder øje med skiltningen, når det kommer til offentlige parkeringspladser for elbiler. Det er fx ikke opladerstanderen, som afgør, om parkeringspladsen er reserveret til elbiler. Det er skiltningen/afmærkningen, som gør det, og hvis der er et elbil-ikon, må der kun holde elbiler og pluginhybrider på de pladser.

Elbiler og hybridbiler må selvfølgelig gerne holde på en almindelig parkeringsplads.

Hvad koster parkering for elbiler?

Det er et godt spørgsmål, for det varierer nemlig, hvad det koster at parkere din elbil, men du skal selvfølgelig betale for den mængde strøm, du forbruger, hvilket kan være en forskellig takst fra leverandør til leverandør. Desuden koster det penge, hvis parkeringspladsen er i en betalingszone. Du kan derfor ikke holde gratis, bare fordi du skal oplade.

Dog skal du tjekke den enkelte kommunes regler, for de må selv lave særregler for betaling. Det vil sige, at hvis kommunen ønsker det, må de gerne give rabat eller gøre det helt gratis at parkere, hvis du skal lade. Det er dog mere undtagelsen end reglen, og de fleste kører med, at du skal betale det samme for parkering.

Hvad betyder de forskellige parkeringsskilte for elbiler?

På nuværende tidspunkt er der tre typer af parkeringsskilte for elbiler, som du skal kende til:

  • Reserveret parkeringsplads til elbil
    Det er en blå tavle med et ledningssymbol, der viser, at pladsen er reserveret elbiler og pluginhybrider. Det vil sige, at hverken benzin- eller dieselbiler må standse eller holde der.
  • Reserveret parkeringsplads med tidsbegrænsning til elbiler
    Det er en blå tavle med et ledningssymbol og en tidsbegrænsning. Dette kan fx være, at der mellem 8-16 på hverdage kun må parkeres i tre timer. Det betyder, at ud over at pladsen er til elbiler og pluginhybrider, må du kun parkere der i tre timer inden for det angivne interval ved brug af parkeringsskiven.
  • Reserveret parkeringsplads med krav om opladning
    Det er en blå tavle med et ledningssymbol suppleret med tekst under, hvor der fx står: ”Kun opladning af elkøretøjer” eller varianter heraf. Det betyder, at pladsen er reserveret elbiler og pluginhybrider, der bruger ladestanderen. Det er derfor et krav, at du oplader bilen, hvilket du opfylder ved at tilslutte bilen ladestanderen med et ladekabel.

Den gode ladestil

Selvom det aldrig har været nemmere at komme vidt omkring med sin elbil, har der samtidig heller ikke være så mange elbiler på vejene. Og det sætter et pres på ladenetværket, hvor det er svært at følge med. Det er derfor vigtigt, at du husker at udvise den gode ladestil.

Den gode ladestil handler i bund og grund om, at du faktisk lader din elbil på parkeringspladsen, der har en ladestander. Ellers tager du pladsen fra en, der har brug for opladning. Du kan derfor med fordel placere et skilt, der fortæller, hvornår du har planer om at smutte fra pladsen igen, hvis det drejer sig om en længere ladning, eller du kan efterlade dit nummer, hvis du er i nærheden, så du kan flytte bilen.

Er der regler for parkering af elbiler ved private parkeringspladser?

Ja, der er regler ved private parkeringspladser, men de er bestemt af pladsens ejer. Dog skal reglerne fremstå med tydelig skiltning. På nuværende tidspunkt er der ingen overordnede regler på området, og det er dit ansvar at sætte dig ind i reglerne på det pågældende sted. Her skal du være særligt opmærksom på, om reglerne er de samme for elbiler og pluginhybrid.

Find Powers Fuels ladepunkter i nærheden af dig

I dag findes der mange steder, hvor du kan parkere, og ladepunkter, der er forbeholdt elbiler. Det handler bare om at lede, hvis du mangler strøm på din bil.

Med Power Fuel er der aldrig længere end 57 km til den næste ladestander, så du kan trygt køre rundt i det danske land med vores ladenetværk. Vi har mere præcis 148 ladepunkter fordelt i hele landet, så du kan altid finde et i nærheden af dig – og 1.870 i hele Europa igennem vores samarbejdspartneres ladenetværk.

Brug vores app til at finde en ledig parkeringsplads, hvor du kan oplade din elbil. Du vil samtidig se, hvornår elpriserne er billigst, et kort i realtid over ladepunkter, navigation til nærmeste ladepunkt, faktureringshistorik og meget andet. Med Power Fuel er du sikker på at finde en ladeløsning nær dig.

Ved køb af ladeboks har du 2 muligheder.

1. Ja tak, jeg ønsker service og refusion.

Ved valg af service kan du føle dig tryk i dit køb, hvis nu uheldet er ude. Vi er altid tilgængelig for dig, og sikrer at din ladeboks fungerer.

Med Power Fuels refusionsaftale får du 95 øre i refusion pr. opladt kWh. Uden særligt krav om at tegne en elaftale og uden binding.

Kort fortalt, her er hvorfor du skal vælge service- og refusionsaftale

Refusion er en tilbagebetaling af et beløb på 95 øre pr. kWh, som du bruger til opladning af din elbil.

Hvis du bruger 300 kWh på at lade din elbil, så sikrer vi at du får din refusion der svarer til 285 kr. inkl. moms.

Dette tiltag er lavet af staten, men du skal aktivt søge om refusion for at få det ud fra dit forbrug – Det kan være en masse bekymringer, rettelser og spild af din tid at håndtere og dobbelttjekke.

Alt det kan vi håndtere for dig automatisk, så du er sikret at din refusion gennem vores refusionsaftale.

2. Nej tak, jeg ønsker ikke en service- og refusionsaftale.

Du får tilsendt ladeboksen direkte til dig, uden ekstra aftale.

Hvis du har bestilt ladeboks med installation:

Vi kontakter dig for at aftale tidspunkt for installationen.

Vores koordinator screener for opsætning af ladeboks.

Vi ankommer på aftalt tidspunkt og installere ladeboksen.

Vi kører først når det virker.

Hvad er en standard installation?

Du vil blive kontaktet af vores installationsteam indenfor 2 arbejdsdage i hverdagene i tidsrummet kl. 8.00-15.00

Power Fuels ladeløsning til private, sikrer en godkendt installation af dygtige elektrikere.

I vores standard installation klargøres din installation til 11kW,  det vil sige, vi installerer 5G 4mm kabel.

Din nuværende installation skal overholde gældende lovgivning.

Vores elektrikere installerer en 20 ampere sikring, da en typisk husinstallation er forsikret med 25 ampere i vejen fra Netselskabet. Opgradering af sikringen til 32 ampere (22kW), er en ekstra ydelse vores installatørpartner vil opkræve.

Vores standard installation indeholder:

  • Kørsel til adressen (tillæg ved ikke bro-faste øer).
  • Oplægning af 10 meter 5G4mm kabel
    (Kablet mellem din eltavle og ladestanderen)
  • Installation af sikring i din eksisterer eltavle.
  • Opsætning og montering af din ladeboks.
  • Konfigurering og test af din ladeboks.
  • Gennemgang af hvordan din ladeboks virker med Power Fuel App.

Evt. gravearbejde skal foretages inden installation af din ladeboks. Kabelrenden skal være 40 cm. dyb og 25 cm. bred. Vores installationspartner skal oplyses herom, inden de ankommer til adressen og minimum 2 dage før.

Er der ikke tilstrækkelig 4G i dit område, skal din husstand stille wifi til rådighed. Hvis grænseværdien overstiger -75 dBm anbefaler vi konfigurering til wifi. Såfremt signalet ikke er tilstrækkeligt, vil vores montører tilbyde køb af en wifi-extender til montering i din 230V stikkontakt.

Læs også den fulde beskrivelse her:

https://powerfuel.dk/hvad-er-en-standardinstallation/

Udskiftning af eksisterende ladeboks

Har du installeret en ladeboks udført af en autoriseret elinstallatør, skal du blot bestille en udskiftning, som indebærer følgende:

  • Autoriseret etableret installation af eksisterende boks.
  • Demontering af eksisterende boks.
  • Der skal være et foransiddende RCCB (kombirelæ enten 16A eller 20A).
  • Montering, tilslutning, konfiguration og test af den nye ladeboks.
  • Gennemgang af ladeboksen og Power Fuel app.

Hvad indeholder en el- og refusionsaftale?

Hej, beklager at siden ser lidt speciel ud – Vi arbejder på det

08/04-2024

Kontakt os

Udfyld formularen og så vender vi tilbage til dig.