Ladebrik til elbil | Hvad er det? | Power Fuel

Hvad er en ladebrik til en elbil, og hvordan bruger man den?

Der findes forskellige måder at påbegynde en opladning af din elbil på – alt efter hvor du er, og hvilke opladningsmuligheder du har i nærheden.

Langt de fleste opladninger af elbiler foregår derhjemme. Det er der flere grunde til, bl.a. at det er billigst, sikrest for batteriet, og så er det hamrende nemt.

Men når du er på langfart i din elbil, hvis du fx skal fra Aarhus til København – kan du altså ikke undgå at skulle lade ved en offentligt tilgængelig ladestander, hvor du kan påbegynde opladningen på flere måder.

En af dem er at starte opladningen af din elbil med en app, og en anden er at have en dedikeret ladebrik til den enkelte stander, som giver en lynhurtig og nem start på din opladning. De allermest moderne løsninger til fx Tesla og Ford kræver hverken ladebrik til elbilen eller app. Her skal du blot sætte stikket i, og så kører det.

I det her indlæg skal det dog handle om ladebrikker. For hvad er en ladebrik egentlig? Hvordan bruger man den? Hvilke fordele er der ved en ladebrik til elbiler, og er der begrænsninger, du bør tage højde for?

En ladebrik – hvad er det?

En ladebrik til en elbil er en lille, diskret plastikbrik, som nemt kan sidde i dit nøglebundt sammen med din bilnøgle. Det kan også være et kort i dankortstørrelse, som du kan have i din pung.

Ladebrikken er både hurtigere, mere stabil og nemmere at bruge end en app. Til gengæld kan det være en idé at have en app til at lokalisere en ladestander, du kan bruge. Mange elbilers system kan også fortælle dig, hvor der er en oplader til elbil tilgængelig, men den viser som regel alle ladestandere og ikke kun dem, hvor din ladebrik passer til.

Du får en ladebrik til elbilen ved at tilmelde dig et af de mange tilhørende abonnementer på markedet. Skulle du i øvrigt være kommet afsted uden din ladebrik, har de fleste abonnementer en ’virtuel ladebrik’, som du kan benytte via din smartphone.

Ladebrikken har ikke noget at sige i forhold til, om du igangsætter en lynladning ved 250 kW, eller om du rammer en 22 kW-ladestander. Her er det ladestikket, du skal se på for at påvirke det.

Hvordan bruger man en ladebrik?

En ladebrik giver mulighed for nemt og hurtigt at sætte en opladning af din elbil i gang på et bestemt ladenetværk, som ladebrikken passer til.

Du sætter et passende ladestik i bilen og kører helt simpelt ladebrikken til din elbil hen til RFID-læseren på ladestanderen, hvorefter opladningen starter. Når din elbil er tilstrækkeligt opladet, skal du blot swipe ladebrikken forbi læseren igen for at stoppe opladningen. Sidder el-ladekablet fast i din elbil, er det formentlig, fordi opladningen ikke er blevet standset korrekt. Kør din ladebrik hen over læseren igen, og prøv så at frakoble igen.

Der findes rigtig mange forskellige ladebrikker, og det er en stor fordel at have sådan en med i lommen.

Fordelene ved en ladebrik

Der er flere bekvemme fordele ved at have en ladebrik, hvis du alligevel har et abonnement på opladning af din elbil – evt. ved en ladeboks hjemme i din carport. Nogle af de åbenlyse fordele ved en ladebrik til elbilen er:

 • Med abonnement på opladning får du billigere opladning.
 • Den fylder meget lidt og er let at have med eller liggende fast i bilen.
 • Det er hurtigt at starte en opladning. Sæt brikken hen til RFID-læseren, og tilslut din elbil. Vupti.
 • Abonnementet, der følger med, giver også mulighed for, at du kan følge med i dit forbrug.

Hvad gør jeg, når ladebrikken ikke kan bruges?

De fleste ladebrikker er begrænsede til at kunne bruges udelukkende på den enkelte udbyders standere, som du så finder via en app. Er du landet på en tankstation eller ladeplads, hvor du ikke kan bruge din ladebrik og partout skal have ladet din elbil lidt, kan du ofte starte opladningen via en app.

Derudover findes der også ladebrikker med abonnement, som kan bruges på mange forskellige udbyderes ladestandere. Derfor kan det ofte godt betale sig at have flere ladebrikker i elbilen ad gangen.

Du kan desuden købe en ladebrik fra Power Fuel her.

Kan jeg oplade med en ladebrik uden abonnement?

Eftersom det kræver, at du opretter et abonnement, før du får tilsendt en ladebrik fra netop den valgte udbyder, kan du ikke have en ladebrik uden abonnement. Det betyder dog ikke, at du ikke kan få ladet din elbil op, hvis du ikke har en ladebrik.

Her skal du blot starte opladningen af din elbil med en dedikeret app eller via virksomhedens hjemmeside. Det er en meget dyrere løsning.

Det kan derfor godt anbefales rent faktisk at benytte den ladebrik, du har til rådighed, også selvom det betyder, at du må køre lidt for at komme til den rette lader, hvor ladebrikken kan benyttes.

Ved køb af ladeboks har du 2 muligheder.

1. Ja tak, jeg ønsker service og refusion.

Ved valg af service kan du føle dig tryk i dit køb, hvis nu uheldet er ude. Vi er altid tilgængelig for dig, og sikrer at din ladeboks fungerer.

Med Power Fuels refusionsaftale får du 95 øre i refusion pr. opladt kWh. Uden særligt krav om at tegne en elaftale og uden binding.

Kort fortalt, her er hvorfor du skal vælge service- og refusionsaftale

Refusion er en tilbagebetaling af et beløb på 95 øre pr. kWh og fra 1. juli 2024 ændres dette til 87 øre pr. kWh inklusiv moms. Vi følger til enhver tid statens takst for refusion af strøm for opladning.

Hvis du bruger 300 kWh på at lade din elbil, så sikrer vi at du får din refusion der svarer til 285 kr. inkl. moms.

Dette tiltag er lavet af staten, men du skal aktivt søge om refusion for at få det ud fra dit forbrug – Det kan være en masse bekymringer, rettelser og spild af din tid at håndtere og dobbelttjekke.

Alt det kan vi håndtere for dig automatisk, så du er sikret at din refusion gennem vores refusionsaftale.

2. Nej tak, jeg ønsker ikke en service- og refusionsaftale.

Du får tilsendt ladeboksen direkte til dig, uden ekstra aftale.

Hvis du har bestilt ladeboks med installation:

Vi kontakter dig for at aftale tidspunkt for installationen.

Vores koordinator screener for opsætning af ladeboks.

Vi ankommer på aftalt tidspunkt og installere ladeboksen.

Vi kører først når det virker.

Hvad er en standard installation?

Du vil blive kontaktet af vores installationsteam indenfor 2 arbejdsdage i hverdagene i tidsrummet kl. 8.00-15.00

Power Fuels ladeløsning til private, sikrer en godkendt installation af dygtige elektrikere.

I vores standard installation klargøres din installation til 11kW,  det vil sige, vi installerer 5G 4mm kabel.

Din nuværende installation skal overholde gældende lovgivning.

Vores elektrikere installerer en 20 ampere sikring, da en typisk husinstallation er forsikret med 25 ampere i vejen fra Netselskabet. Opgradering af sikringen til 32 ampere (22kW), er en ekstra ydelse vores installatørpartner vil opkræve.

Vores standard installation indeholder:

 • Kørsel til adressen (tillæg ved ikke bro-faste øer).
 • Oplægning af 10 meter 5G4mm kabel
  (Kablet mellem din eltavle og ladestanderen)
 • Installation af sikring i din eksisterer eltavle.
 • Opsætning og montering af din ladeboks.
 • Konfigurering og test af din ladeboks.
 • Gennemgang af hvordan din ladeboks virker med Power Fuel App.

Evt. gravearbejde skal foretages inden installation af din ladeboks. Kabelrenden skal være 40 cm. dyb og 25 cm. bred. Vores installationspartner skal oplyses herom, inden de ankommer til adressen og minimum 2 dage før.

Er der ikke tilstrækkelig 4G i dit område, skal din husstand stille wifi til rådighed. Hvis grænseværdien overstiger -75 dBm anbefaler vi konfigurering til wifi. Såfremt signalet ikke er tilstrækkeligt, vil vores montører tilbyde køb af en wifi-extender til montering i din 230V stikkontakt.

Læs også den fulde beskrivelse her:

https://powerfuel.dk/hvad-er-en-standardinstallation/

Udskiftning af eksisterende ladeboks

Har du installeret en ladeboks udført af en autoriseret elinstallatør, skal du blot bestille en udskiftning, som indebærer følgende:

 • Autoriseret etableret installation af eksisterende boks.
 • Demontering af eksisterende boks.
 • Der skal være et foransiddende RCCB (kombirelæ enten 16A eller 20A).
 • Montering, tilslutning, konfiguration og test af den nye ladeboks.
 • Gennemgang af ladeboksen og Power Fuel app.

Hvad indeholder en el- og refusionsaftale?

Hej, beklager at siden ser lidt speciel ud – Vi arbejder på det

08/04-2024

Kontakt os

Udfyld formularen og så vender vi tilbage til dig.