Hvordan fungerer en elbil? | Power Fuel

Hvordan fungerer en elbil?

Den suser lydløst afsted gennem landskabet, den har ingen udstødning, og den ser lidt anderledes ud end de velkendte diesel- og benzinbiler. Der er ingen tvivl om, at der er elegance og stil over en elbil, men hvordan fungerer en elbil egentlig, hvordan oplader man den, og hvad skal man være opmærksom på? Bliv klogere her.

Forskellen på en elbil og en fossildrevet bil

Elbiler er blevet kaldt det grønne alternativ til fossildrevne biler, og det giver god mening. Men hvad er forskellen på de to, og hvordan fungerer en elbil? Den primære forskel på en elbil og en fossilbil er, at elbilen kører på strøm i stedet for fossile brændstoffer. En elbil skal aldrig tankes. Til gengæld skal den oplades med et kabel, helt som du oplader din mobiltelefon eller computer.

Elbiler udleder mindre CO2 end fossildrevne biler, og på trods af de svingende strømpriser, vi har oplevet de seneste år, er det stadig billigere at oplade en elbil, end det er at tanke en fossildrevet bil med benzin eller diesel. Så hvad er en elbil? Det er kort fortalt en elektrisk og mere klimavenlig bil, der kører på strøm, men hvordan fungerer en elbil mere konkret?

Hvordan virker og fungerer en elbil?

En elbil fungerer ved at køre på elektricitet og har et batteri, der skal oplades. Sådan et batteri er i stand til at gemme og opbevare elektricitet. Det smarte ved en elbil er derfor strømmen. Den strøm, en elbil skal bruge, er nemlig tilgængelig i vores almindelige elnet. Det betyder, at en ladestander kan opsættes alle steder – både i byen, langs motorvejen og derhjemme – også selvom du bor på landet. Elbilen er udstyret med en elektrisk motor, som får strøm via bilens batteri. Motorens opgave er så at omdanne den elektriske energi til mekanisk energi, der kan drive bilen fremad, så den kører.

Hvordan oplader man en elbil?

Selve opladningen af en elbil giver anledning til mange spørgsmål. For lige pludselig skal nye rutiner erstatte en indgroet vane i rigtig mange af os, der har handlet om at køre på tanken og fylde brændstof på bilen. Med en elbil skal der strøm til, og hvordan får man det? Hvordan oplader man en elbil, hvor finder man ladestandere, og kan man også oplade derhjemme? Hvordan fungerer en elbil i det hele taget, hvis der ikke er strøm på?

En elbil fungerer ikke og kan ganske enkelt ikke køre, når der ikke er strøm på, helt ligesom du ikke kan ringe fra en mobil, der er løbet tør. Det er derfor en god idé og temmelig nødvendigt som elbilejer at have praktikken på plads med opladning og sørge for at planlægge, når du skal på længere ture.

Opladning hjemme

Det er praktisk med en ladeboks til hjemmet, så du altid kan køre hjemmefra på fuldt batteri. En ladeboks fungerer nogenlunde som en ladestander, men er en installation, der bruger strømmen fra dit hus. En ladeboks vil typisk placeres i en indkørsel, carport eller garage og forbindes med et kabel til din bil, når den skal oplades. Der findes en såkaldt intelligent ladeboks, som selv tilpasser opladningen, så du f.eks. lader, når strømmen er billigst.

Du behøver ingen teknisk uddannelse eller vide, hvordan en elbil egentlig fungerer, for at du kan oplade den. Hele setuppet er yderst brugervenligt og handler mest af alt om nye rutiner. Hvilken lader til elbil du bør anskaffe dig, kræver lidt research af markedet, da der findes ladere i forskellige prisklasser, men et rigtig godt bud kunne være en af disse: https://powerfuel.dk/produkter/. Ved at kigge her kan du også blive klogere på, hvordan opladningen af din elbil fungerer.

Opladning ude

Er du på farten, vil du hurtigt lære at spotte de mange ladestandere, der efterhånden er placeret mange steder rundt omkring i landet. Helt som du oplader din bil derhjemme, kan du oplade den ude. Ved de små standere er opladningen også i samme tempo som derhjemme og kræver, at du enten ikke skal køre særlig langt, eller at du har mulighed for at parkere bilen i en rum tid. Her skal du som oftest også medbringe dit eget kabel for at kunne lade.

Alternativet er hurtigladere, som kan få dit batteri gjort køreklar på meget kort tid. Du finder disse ladere ved tankstationer, i bybilledet, omkring shoppingcentre, ved motorveje, på rastepladser osv. Hurtigladerne har fastmonterede kabler, så du ikke behøver at medbringe dit eget.

Godt at vide

Er du blevet klogere på, hvordan en elbil fungerer, og overvejer du, om din næste bil skal køre på el, vil du få glæde af følgende fordele:

 • Refusion af elafgift: Som elbilejer kan du, hvis du opsætter en ladeboks derhjemme, få refunderet et beløb af den betalte strøm. Se den aktuelle sats her: https://powerfuel.dk/inspiration/refusion-af-elafgift-hvad-betyder-det/.
 • Gratis ladestandere: Som et led i den grønne udvikling er der flere steder i landet opsat ladestandere, hvor du kvit og frit kan få strøm på bilen.

Jeg er i tvivl om hvad jeg skal vælge

Ved køb af ladeboks har du 3 muligheder.

1. Ja tak, jeg ønsker en el- og refusionsaftale

Power Fuel anbefaler en el- og refusionsaftale ved køb af ladeboks.

Her får du en elaftale med variabel pris uden skjulte gebyrer.

Prisen pr. kWh får du til indkøbspris, samt et tillæg på 0,20kr/kWh.

Du får også en refusionsaftale på 95 øre i refusion pr. opladt kWh ved brug af vores Power Fuel app.

Vi håndterer at din refusion håndteres og trækkes fra din elregning, så alt bliver samlet ét sted.

Du vil modtage særskilt ordrebekræftelse på din elaftale efter tilmelding, hvor du kan læse betingelserne igennem.

2. Ja tak, jeg ønsker kun en refusionsaftale

Med Power Fuels refusionsaftale får du 95 øre i refusion pr. opladt kWh. Uden særligt krav om at tegne elaftale og uden binding. 

2. Nej tak, jeg ønsker ikke en service og refusionsaftale.

Du får tilsendt ladeboksen direkte til dig, uden ekstra aftale.

Hvis du har bestilt ladeboks med installation:

 1. Vi kontakter dig for at aftale tidspunkt for installationen. 
 2. Vores koordinator screener for opsætning af ladeboks.
 3. Vi ankommer på aftalt tidspunkt og installere ladeboksen.
 4. Vi kører først når det virker.

Hvad er en standard installation?

Du vil blive kontaktet af vores elektriker indenfor 48 timer i hverdagene i tidsrummet kl. 8.00-15.00

Power Fuels ladeløsning til private, sikrer en godkendt installation af dygtige elektrikere.

I vores standard installation klargøres din installation til 11kW,  det vil sige, vi installerer 5G4mm kabel.

Din nuværende installation skal overholde gældende lovgivning.

Vores elektrikere installerer en 16 ampere sikring, da en typisk husinstallation er forsikret med 25 ampere i vejen fra Netselskabet. Opgradering af sikringen til 32 ampere (22kW), er en ekstra ydelse vores installatørpartner vil opkræve.

Vores standard installation indeholder:

 • Kørsel til adressen (tillæg ved ikke bro-faste øer).
 • Oplægning af 10 meter 5G4mm kabel.
 • Installation af sikring i din eksisterer eltavle.
 • Opsætning og montering af din ladeboks.
 • Konfigurering og test af din ladeboks.
 • Gennemgang af hvordan din ladeboks virker med Power Fuel App.

Evt. gravearbejde skal foretages inden installation af din ladeboks. Kabelrenden skal være 40 cm. dyb og 25 cm. bred. Vores installationspartner skal oplyses herom, inden de ankommer til adressen og minimum 2 dage før.

Er der ikke tilstrækkelig 4G i dit område, skal din husstand stille wifi til rådighed. Hvis grænseværdien overstiger -75 dBm anbefaler vi konfigurering til wifi. Såfremt signalet ikke er tilstrækkeligt, vil vores montører tilbyde køb af en wifi-extender til montering i din 230V stikkontakt.

Læs også den fulde beskrivelse her:

https://powerfuel.dk/hvad-er-en-standardinstallation/

 

Udskiftning af eksisterende ladeboks

Har du installeret en ladeboks udført af en autoriseret elinstallatør, skal du blot bestille en udskiftning, som indebærer følgende:

 • Autoriseret etableret installation af eksisterende boks.
 • Demontering af eksisterende boks.
 • Der skal være et foransiddende RCCB (kombirelæ enten 16A eller 20A).
 • Montering, tilslutning, konfiguration og test af den nye ladeboks.
 • Gennemgang af ladeboksen og Power Fuel app.

 

Få 500 kr. rabat, hvis du tegner en refusions- og elaftale hos Velkommen

Når du klikker boksen med rabatten af, vil dine oplysninger blive sendt til Velkommen og blive brugt til at oprette aftalen.

Ved at oprette en refusions- og elaftale hos Velkommen, vil du få en grøn elaftale og modtage din refusion gennem din elregning.

Velkommen tilbyder en refusions- og elaftale med variabel pris uden skjulte gebyrer. Prisen pr. kWh er indkøbsprisen på den nordiske elbørs, samt et tillæg på 0,1875 kr./kWh. Det koster kun 49 kr./mdr og oprettelse er selvfølgelig gratis.

Du vil umiddelbart efter dit køb her på siden modtage din ordrebekræftelse fra Velkommen. Ved køb acceterer du Velkommens forretningsbetingelser, som du finder her: https://www.Velkommen.dk/el/forretningsbetingelser/

Kontakt os

Udfyld formularen og så vender vi tilbage til dig.